سرطان تیروئید یکی از رایجترین انواع بیماریهای بدخیم است که بخشهای مختلف غده تیروئید را درگیر کرده و باعث ایجاد برآمدگی در گلو میشود. در این بیماری غده پروانهای شکل در گلو ظاهر شده که جزء عارضههای شایعی در بانوان و آقایان است.
این بیماری با دلایل مختلفی ایجاد میشود و علائم بسیاری دارد. از جمله علامت اصلی و مهم بروز این بیماری، ایجاد ندول یا گرهک تیروئید است. در برخی موارد بروز عوارضهای این بیماری ممکن است سلامت بیمار را در شرایط نامناسبی قرار دهد. اگر درگیر بیماری سرطان تیروئید هستید و قصد دارید درخصوص آن اطلاعات مورد نیازی از جمله علت، دلایل بروز و نحوه درمان آن را کسب کنید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
سرطان تیروئید
سرطان تیروئید از جمله بیماریهای شایع در میان بانوان است که با ایجاد تورم و برجستگی در ناحیه گلو آغاز میشود. این بیماری ممکن است در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود. مهمترین عامل در ایجاد این وضعیت، میزان سلامت و نحوه عملکرد غده تیروئید در افراد است. در صورت عدم فعالیت صحیح این غده، امکان بروز کانسر افزایش پیدا میکند.
علت ابتلا به سرطان تیروئید
سرطان تیروئید میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد که در ادامه به معرفی برخی از دلایل بروز این بیماری میپردازیم؛
- جهش ژنتیکی در افراد و ایجاد تغییرات در ساختار DNA
- تماس بخشهای مختلف گردن با مواد مضر همچون رادیو اکتیو
- وجود سابقه خانوادگی و ژنتیکی در ابتلا به بیماری کانسر تیروئید
- چاقی بیشاز اندازه
- ابتلا به بیماری آکرومگالی
علائم سرطان تیروئید
سرطان تیروئید همچون سایر بیماریهای دیگر دارای علائم گوناگونی است. در برخی موارد ممکن است این عارضه بدون علامت باشد. برخی از علائم این بیماری به شرح زیر است:
- ایجاد تورم در ناحیه گردن
- بروز برجستگیهای مختلف در محل غده تیروئید
- گلو درد و مشکل در فرآیند غذا خوردن و نوشیدن
- ایجاد مشکل در تنفس و گرفتگی صدا
- افزایش یا کاهش وزن در بیماران
- ایجاد عوارض مختلف روی سلامت قلب و تغییر در ضربان آن کاهش انرژی و ایجاد ضعف و خستگی در بیماران
- ایجاد خستگی مداوم و کاهش کیفیت زندگی
- بروز اضطراب و بیخوابی
- افزایش تعریق در بدن
- ایجاد تغییر در دمای بدن و افزایش حرارت آن
- ریزش شدید مو
- افزایش فشارخون
انواع سرطان تیروئید
سرطان تیروئید دارای انواع مختلفی است و معمولا با توجه به سن، ژنتیک و میزان عملکرد غده تیروئید ایجاد میشود. در ادامه برخی از انواع این کانسر را ذکر خواهیم کرد:
سرطان تیروئید مدولاری
این سرطان در بخشهای مختلف سلول C غدد تیروئیدی ایجاد میشود و ۴ درصد از انواع آن را تشکیل میدهد. امکان ایجاد عوارض و گسترش این بیماری در کبد و ریه بسیار زیاد است.
سرطان تیروئید آناپلاستیک
یکی از انواع سرطانهای بدخیم، سرطان آناپلاستیک است که سلولهای آن با سرعت بسیار زیادی در بدن گسترش پیدا میکند و بخشهای مختلف آن را دربرمیگیرد. نام دیگر این بیماری کارسینوم تمایزنیافته است.
سرطان تیروئید سلولی هورتل
این بیماری از نوع سرطان بدخیم است و با رشد بیشاز اندازه خود میتواند بافت گردن را تحت تاثیر قرار دهد و به سایر بخشهای مختلف بدن برسد.
سرطان تیروئید فولیکولی
در صورتی که بدن افراد ید مورد نیاز را دریافت نکند احتمال دارد به این بیماری مبتلا شوند و ممکن است به بخشهای مختلف ریه و استخوان نفوذ کند.
سرطان خوشخیم ندول تیروئید
آدنوم تیروئید: اگر گرهکهای تیروئید از نوع خوشخیم باشند و میزان بروز آن علائم کمترین به میزان ممکن باشد، ندول تیروئید از از نوع آدنوم هستند.
آدنوم سمی: در صورتی اتفاق میافتد که گرهکهای تیروئید باعث افزایش تولید تیروکسین و فعالیت تیروئید در بدن شوند که منجر به بروز آدنوم سمی در افراد خواهد شد.
گواتر: تیروئیدیت هاشیموتو و کاهش ید در بدن باعث ایجاد گواتر در بدن میشود و به وضعیتی اطلاق میگردد که در آن گرهکهای تیروئید دچار افزایش سایز بسیار زیادی شدهاند.
گواتر چندندولار: گواترهایی که بیشتر از یک ندول داشته باشند، گواتر چندندولار نامیده میشوند و جزء سرطان خوشخیم هستند.
چگونه باید سرطان تیروئید را تشخیص داد؟
بیماری کانسر تیروئید به کمک روشهای مختلفی تشخیص داده میشود. از جمله راهکارهای موثر برای شناخت و کشف بهتر این بیماری عبارتند از:
- اسکن ید رادیو اکتیو: با کمک روش اسکن ید رادیو اکتیو این بیماری، امکان تشخیص و تعیین شدت آن امکانپذیر است. در این روش مقداری ید رادیو اکتیو داخل وریدی تزریق میگردد و یا ممکن است بلعیده شود.
- نمونهبرداری یا بیوپسی: در صورتی که بیمار مشکوک به ابتلای این بیماری باشد برای تشخیص بهتر آن از بیوپسی یا همان نمونهبرداری استفاده میشود.
- آزمایش خون: این آزمایش میتواند وضعیت عملکرد غده تیروئید را بررسی کند و کم کاری تیروئید یا پرکار بودن آن را تشخيص دهد.
- بررسی هورمون محرک تیروئید: این آزمایش میتواند فعالیت غده تیروئید را مورد بررسی قرار دهد.
- سی تی اسکن: این آزمایش با تصویربرداری از بافتهای تیروئید نوع، اندازه و محل دقیق سرطان را مشخص میکند.
عوارض کانسر تیروئید
کانسر تیروئید عوارضهای گوناگونی دارد و ممکن است بر سلامت بدن افراد اثرات منفی ایجاد کند. بسیاری از عوارض این بیماری عبارتند از:
- بروز درد در هنگام غذا خوردن و نوشیدن مایعات
- احساس درد در گردن و گوشها
- ایجاد سرفههای شدید که ناشی از بیماری ویروسی یا سرماخوردگی نیست.
- ایجاد حالت خشن در صدا و بروز تغییرات در حنجره
- تورم گردن که ناشی از بیماری میتواند باعث ایجاد اختلال در فعالیتهای روزمره افراد شود.
- وجود گره در گردن و اطراف غده تیروئید که ممکن است قابل لمس باشد.
آیا پرکاری تیروئید منجر به سرطان میشود؟
بسیاری از برجستگیهای گلو که ناشی از وجود گره یا ندول تیروئید هستند و احتمال میرود غده تیروئید سرطانی باشند، از نوع خوشخیم خواهند بود. گرهکهایی که در اثر پرکاری تیروئید و تولید بیش از اندازه این هورمون در بدن ایجاد میشوند در اکثر موارد خوشخیم است و احتمال بروز سرطان بسیار کم خواهد بود.
آیا گرفتگی صدا نشانه سرطان تیروئید است؟
اگر افراد دچار گرفتگی صدا هستند یا احساس میکنند که صدای آنها خشدار شده است، ممکن است احساس کنند که مبتلا به عارضه کانسر تیروئید هستند. این وضعیت در صورتی که ناشی از ابتلا به بیماریهای ویروسی و سرماخوردگی نباشد میتواند نشانهای برای ایجاد غده تیروئید سرطانی تلقی شود. بیماران میتوانند برای بررسی ناحیه گلو مقداری معاینات بنوشند و وضعیت گردن خود را مشاهده کنند.
روش درمانی سرطان تیروئید
غده تیروئید سرطانی میتواند به کمک راهکارهای درمانی موثر بهبود پیدا کند. برخی از روشهای درمانی موثر برای درمان این بیماری عبارتند از:
- جراحی: بیماران میتوانند به کمک جراحی، فرآیند درمان این بیماری را آغاز کنند. جراحی یکی از روشهای موثر قطعی در درمان است و به سه روش برداشتن غدد لنفاوی در گردن، لوبکتومی تیروئید و تیروئیدکتومی امکانپذیر خواهد بود.
- دارودرمانی: پزشکان با بررسی شدت بیماری میتوانند به تجویز داروهای مختلف بپردازند. داروهای درمان کانسر تیروئید با ایجاد تغییرات شیمیایی در بدن باعث بهبود این وضعیت خواهند شد.
- ید رادیو اکتیو: این روش مناسب برای درمان برخی از سرطانهاست و میتواند سلولهای باقیمانده از جراحی را بهطور کامل درمان کند.
آیا سرطان تیروئید کشنده است؟
بروز سرطان تیروئید ممکن است نگرانیهای مختلفی را برای افراد ایجاد کند اما لازم به ذکر است که این بیماری به کمک روشهایم متفاوتی قابل درمان خواهد بود. در برخی از موارد کانسر تیروئید کارسینومای پاپیلاری ممکن است کشنده باشد که معمولا احتمال بروز آن بسیار کم خواهد بود.
خلاصه مقاله
در این مقاله در مورد غده تیروئید سرطانی صحبت کردیم و متوجه شدیم این بیماری با ایجاد برجستگی و تورم در ناحیه گلو آغاز میشود، ضمن اینکه انواع مختلفی دارد. همانطور که بسیاری از سرطانها امروزه به کمک روشهای درمانی پیشرفته بهبود پیدا میکنند، خوشبختانه برای این بیماری نیز راه حلهای بسیای برای درمان وجود دارد و احتمال عدم درمان آن بسیار نادر است. اگر برای مشاوره در خصوص غدد تیروئیدی نیاز به نظر پزشک متخصص دارید، میتوانید در این خصوص از دکتر محمد سراج نوبت دریافت کنید.
سؤالات متداول
به کمک استفاده از روشهای دارو درمانی، جراحی، و استفاده از ید رادیو اکتیو امکان درمان این بیماری برای بیماران امکانپذیر خواهد بود.
اسکن ید رادیو اکتیو، آزمایش خون، سی تی اسکن، بررسی هورمون محرک تیروئید و بیوپسی از روشهای رایج درمان این بیماری هستند.
ایجاد اختلال در فرآیند نوشیدن و غذا خوردن خوردن و یا تنفس سخت در افراد، ازجمله عوارض مهم این بیماری به شمار میرود.
جهش ژنتیکی، تماس با اشعه رادیو اکتیو، سوابق خانوادگی، چاقی و بیماری آکرومگالی از دلایل بروز این بیماری است.