سینه فیبروکیستیک به یک حالت تغییریافته از بافتهای سینه گفته میشود. این حالت در اثر رشد نادرست سلولهای بافت سینه اتفاق میافتد و ممکن است در زنان و مردان دیده شود. در اکثر موارد سینه فیبروکیستیک خطری جدی برای سلامتی ایجاد نمیکند اما باعث درد و تورم سینه شود و باعث ایجاد ناراحتی شود. در صورت بروز هرگونه علائم ناگوار این چنینی باید حتما به بهترین متخصص پستان مراجعه کنید تا عوارض ناخوشایندی برایتان اتفاق نیفتد. علائم این مشکل در افراد متفاوت است و باید حتما برای بررسی های بیشتر هر چه سریع تر اقدام شود.
سینه فیبروکیستیک چه علائمی دارد؟
علائم سینه فیبروکیستیک در افراد نیز متفاوت است و نشانه های یکسان ندارد و حتی شاید در برخی افراد هیچ علامتی نداشته باشد. با این حال، بسیاری از خروجیهای سینه که از نوع فیبروکیستی هستند، بیخطر بوده اما باید مورد معاینه قرار گیرند. اگر شما علائمی از این نوع داشتید، باید احتمال وجود خطر را در ابتدا بدهید زیرا بافت سینه بسیار حساس بوده و بسیار سریع در معرض خطر قرار میگیرد. در ادامه به برخی از علائم فیبروکیستیک بودن بافت سینه اشاره خواهیم داشت:
- درد و تورم در سینه
- تغییر در اندازه پستان
- تغییر در شکل سینه
- خروج مایع شفاف از پستان
- حساسیت در سینه هنگام لمس
- خروج ترشحات چرکی از سینه
آیا برای تشخیص سینه فیبروکیستی نیاز به آزمایش خون است؟
عموماً برای تشخیص سینه فیبروکیستی نیاز به آزمایش خون نیست. تشخیص سینه فیبروکیستیک بیشتر بر مبنای بررسی تاریخچه پزشکی و معاینات فیزیکی سینه توسط بهترین متخصص پستان است. در این میان پزشک در مورد علائمی که شما تجربه می کنید، مانند درد، تورم، حساسیت و یا خروجی از پرس و جو میکند.
در صورت لزوم، از روش های دیگری مانند ماموگرافی و یا سونوگرافی برای تشخیص وضعیت سینه شما استفاده میشود. کیست های سینه معمولا در تصویربرداری ها نشان داده میشوند. برخی افراد حتی بدون علامت هستند اما در معاینات دوره ای بافت سینه متوجه این موضوع میشوند.
- سونوگرافی سینه، یک تصویربرداری با موجهای صوتی است که برای تشخیص انواع تغییرات سینه، از جمله فیبروکیستها استفاده میشود. این روش انجام آزمایش بدون استفاده از پرتو است و در مواردی که سینه چربی بیشتری دارد، بهترین گزینه است.
- ماموگرافی سینه به عنوان یک روش تصویربرداری با پرتو بوده که اغلب بانوان به صورت دوره ای از این نوع چکاپ برای اطمینان از سلامت بافت سینه خود استفاده میکنند.
به هر حال، تعیین نیاز به تصویربرداری از سینه و نوع آن، به عهده پزشک شماست و بر اساس سابقه پزشکی، علائم، و نتایج امتحانات فیزیکی و آزمایشات دیگر، تصمیم گیری می شود.
آیا سینه فیبروکیستیک میتواند باعث سرطان سینه شود؟
سینه فیبروکیستیک به طور مستقیم سرطان سینه نیست، اما برخی از موارد این دو شرایط با هم ترکیب شوند. برخی از تحقیقات نشان میدهد که افرادی که سینه فیبروکیستی دارند، ممکن است در برابر بیماری سرطان سینه بیشتر در معرض خطر باشند. در واقع، سابقه سینه فیبروکیستیک ممکن است باعث شود که تشخیص سرطان سینه سختتر باشد، زیرا تغییرات در سینه ممکن است با تغییرات سرطانی شبیه به هم باشد.
بارداری و شیردهی با سینه فیبروکیستیک
بارداری و شیردهی در صورتی که شما آزمایش و تصویربرداری لازم را انجام دهید و متوجه شوید که کیست ها از نوع ساده هستند، هیچ مانعی برای شما ندارد. در بارداری تغییرات هورمونی زیادی وجود دارد که احتمال دارد شما تغییرات سینه و بزرگی این بافت را مشاهده کنید و حال با وجود کیست در سینه ممکن است که این مورد بیشتر برایتان نمایان شود. اما یکی از مشکلات بزرگی که کیست ها در نزدیکی نوک سینه و این نواحی برای بانوان و شیردهی آن ها ایجاد میکنند، این است که ممکن است مانع از خروج شیر برای نوزاد باشد. با این وجو باید حتما به پیدایش کیست در سینه دقت کنید تا مشکلات جدی تر برای شما رخ ندهد. توده های فیبروکیستیک معمولا نیاز به پیگیری مداوم دارند.
درمان فیبروکیستیک سینه
گاهی پزشک توصیه دارد که نیازی نیست که برای درمان کیست موجود در سینه خود اقدام درمانی انجام دهید اما در مواردی توصیه میگردد که هرچه سریع تر نمونه برداری لازم انجام شود. در ابتدا برای خانم ها تجویز میکنند، که به هنگام خواب حتما سوتین استفاده کنند زیرا از تکان خوردن و حرکت های پستان جلوگیری میکند.
همچنین لازم است تا همه اشخاصی که سینه فیبروکیستیک دارند، استفاده از کافئین را تا حد ممکن محدود کنند. زمانی که تورم در سینه ایجاد میشود شما باید فرآیند درمانی را آغاز کنید. در صورتی که لازم باشد تا کیست از سینه ها خارج شود، جراحی سینه انجام میشود اما اگر با دارودرمانی رفع شود نیز این تکنیک را در ابتدا پیش میگیرند.