جراحی برداشتن غدد لنفاوی گردن یا جراحی لنفادنکتومی یکی از جراحی هایی است که به منظور خارج کردن غدد لنفاوی درگیر به سرطان انجام میشود. لنفادنکتومی دارای انواع مختلفی بوده که بسته به نوع سرطان، تعداد تومورها و اندازه آن ها پزشک تصمیم میگیرد که از کدام یک از انواع استفاده کند. پیشنهاد میشود پزشک و متخصص با تجربه ای را بدین منظور انتخاب کنید تا خطرات و عوارض احتمالی جراحی تا حد قابل توجهی کاهش یابد.
برداشتن غدد لنفاوی گردن
سیستم لنفاوی بدن انسان از غدد لنفاوی رگهای لنفی مغز استخوان، مایع لنفاوی و اندامهای لنفاوی همچون تیموس، لوزه و طحال تشکیل شده است. کار غدد لنفاوی و به کلی سیستم لنفاوی مبارزه با عفونتها و میکروبهای خارجی است. رگهای لنفاوی ظاهری بسیار شبیه به رگهای خونی داشته و لولههای بسیار نازکی هستند که مایع لنفاوی را از خود عبور داده و به غدد لنفاوی میرسانند. گرههای لنفاوی نیز اندامهای کوچکی به حساب میآیند که لوبیا شکل هستند.
سیستم لنفاوی و مایع لنفاوی علاوه بر مبارزه با عفونتها میتواند سلولهای سرطانی را از غدد سرطانی به غدد لنفاوی منتقل کند. زمانی که این سیستم سلولهای سرطانی را به غدد لنفاوی گردنی منتقل کرده باشد، نیاز به تخلیه این غدد وجود دارد. متاسفانه در مراحل اولیه این امکان وجود ندارد که بیماران متوجه سرطان غدد لنفاوی شوند اما اگر سرطان به مرحله پیشرفته تر برسد، غدد لنفاوی گردن بزرگ میشوند و توده در گردن افراد احساس میشود. از جمله موادی که در آنها احتیاج به عمل برداشتن غدد لنفاوی گردن وجود دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بررسی سرطان در غدد لنفاوی گردن
- از بین بردن گرههای لنفاوی سرطان
- کاهش احتمال بازگشت سرطان (عود)
- کمک به پزشکان برای برنامه ریزی درمانهای آتی
- از بین بردن گرههای لنفاوی به دلیل احتمال پیشرفت سرطان و آلوده شدن آنها
- از بین بردن سرطانی که حتی پس از پرتو درمانی یا شیمی درمانی هنوز در غدد لنفاوی وجود دارد
بیشتر بخوانید: درمان قطعی پرکاری تیروئید
برداشتن غدد لنفاوی گردن چگونه انجام میشود؟
برای انجام جراحی برداشتن غدد لنفاوی گردن لازم است بیماران در اتاق عمل بیمارستان تحت بیهوشی عمومی قرار بگیرند. در بیماران مبتلا به سرطان سر و گردن لازم است گره های لنفاوی بیمار از یک طرف گردن یا هر دو طرف گردن برداشته شود. به طور معمول جراحی برداشتن غدد لنفاوی گردن برای تومورهایی صورت خواهد گرفت که احتمال گسترش بیشتری دارند یا این که قبلاً دو طرف گردن را درگیر کرده اند. به منظور برداشتن غدد لنفاوی در گردن لازم است جراح برشی در گردن ایجاد کند. بسته به نوع عمل و گسترش بیماری ممکن است جراح بافتهای دیگر منطقه گردن را نیز خارج نماید. در اغلب مواقع برای این که بیمار یکبار تحت بیهوشی قرار بگیرد، همزمان با جراحی برداشتن تومور اصلی، جراحی لنفادکتومی گردم نیز صورت میگیرد. اما امکان انجام این جراحی به صورت جداگانه نیز وجود دارد.
انواع جراحی لنفادکتومی
جراحی برداشتن غدد لنفاوی گردن دارای انواع مختلفی است که بسته به تشخیص پزشک ممکن است هر کدام از آن ها برای بیماران انجام شود.
جراحی لنفادکتومی انتخابی گردن
در این نوع از جراحی پزشک جراح تصمیم میگیرد، گرههای لنفاوی را که احتمال گسترش سرطان در آنها زیاد است را خارج کند. بسته به محل قرار گیری تومور و اندازه آن پزشکان تصمیم میگیرند چه تعداد و کدام لنف ها را خارج نمایند. در لنفادکتومی گردن بسیار مهم است که عصبها و عضلات اطراف برداشته نشده و آسیب نبینند تا آسیبی به عملکرد گردن و شانه وارد نشود.
جراحی لنفادنکتومی رادیکال اصلاح شده
در این نوع از جراحی گرههای لنفاوی سطوح یک تا پنجم برداشته میشوند. اما قسمتهایی همچون ورید ژوگولار داخلی، عضله استرنوکلوئیدوماستوئید یا عصب جانبی نخاعی نگهداری شده و برداشته نمیشوند.
جراحی لنفادنکتومی
در این نوع از جراحی پزشک متخصص مواردی همچون همه غدد لنفاوی یک طرف گردن و همچنین ورید ژوگولار داخلی، عضله استرونوکلئیدوماستوئید و عصب جانبی نخاعی برداشته میشود. پس از انجام این جراحی لولهای کوچک به نام لوله تخلیه در زخم افراد قرار داده میشود و برش را با بخیه یا منگنه میبندد. در انتهای این لوله یک کیسهای وجود دارد که مایعهای خروجی در آن جمع آوری میشود. وجود این کیسه با کاهش تجمع مایعات در بافت سبب خواهد شد که بهبودی سریعتر رخ دهد.
خطرات جراحی برداشتن غدد لنفاوی گردن
به طور کلی ممکن است بیمارانی که جراحی لنفادنکتومی را انجام میدهند، دچار برخی از عوارض شوند. برخی از این عوارض در بیماران مختلف مشابه است اما برخی عوارض خاص نیز به دلیل تفاوت در ماهیت و میزان گسترش سرطان میتوانند در افراد متفاوت باشد از جمله عوارض احتمالی کوتاه مدت پس از انجام این جراحی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ممکن است در موارد نادر بیماران پس از انجام این جراحی متوجه شوند که در زیر پوست گردن خود دچار خونریزی شدهاند که در این صورت لازم است برای خارج کردن خون جراحی صورت بگیرد.
- عفونت یکی از رایجترین عوارضی است که پس از هر جراحی امکان به وجود آمدن آن وجود دارد.
- یکی از مشکلاتی که پس از انجام لنفادنکتومی سمت چپ بسیار رایجتر است، نشت کیلوس به دلیل اختلال در مجرای قفسه سینه است که در نتیجه این عارضه مایعات در گردن تجمع مییابد.
- در موارد نادر ممکن است ترمیم زخم پس از جراحی به مشکل بخورد.
برخی از مشکلات طولانی مدتی که ممکن است افراد پس از انجام این جراحی به آنها دچار شوند، شامل موارد زیر هستند:
در برخی مواقع این امکان وجود دارد که جای زخمهای حاصل از عمل جراحی تا مدتها باقی بماند و ترمیم نشود.
در امتداد برشهای انجام شده بر روی گونه، گوش و گردن ممکن است بیحسیهایی به وجود آید که پس از گذشت مدتی برطرف میشوند. برخی از بیحسیهای پوست در این مناطق به صورت طولانی مدت باقی میمانند.
- احساس گرفتگی یا درد در گردن
- ضعیف شدن شانهها
- تورم و التهاب طولانی مدت در گردن یا غدد لنفاوی
- در مواقع نادر احتمال تغییر در گفتار و قورت دادن افراد به وجود آید
بیشتر بخوانید: کم کاری تیروئید خطرناک
برای جراحی برداشتن غدد لنفاوی گردن به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
در خصوص انتخاب بهترین جراح برای خارج کردن غدد لنفاوی گردن لازم است نهایت توجه خود را به عمل آورید تا بهترین پزشک را بدین منظور انتخاب نمایید. این جراحی بسیار حساس است و شما باید در انتخاب بهترین جراح تیروئید و گردن دقت کنید. در ابتدا پزشک علائم و نشانههای بیماری شما را بررسی کرده و شرایط را برای انجام جراحی ارزیابی میکند. سپس پزشک با توجه به معاینات و تشخیصهای صورت گرفته خود و شما را برای جراحی سر و گردن آماده خواهد کرد.
به منظور تشخیص نوع تودهها و علت ایجاد شدن آنها پزشکان انجام روشهای تصویر برداری همچون MRI، سونوگرافی، سی تی اسکن، آزمایش های خونی و احتمالا نمونه برداری، آندوسکوپی سینوس و بینی را توصیه میکنند. با استفاده از دادههای حاصل از این آزمایشها میتوانند تشخیص دهند که تودههایی که در گردن وجود دارند، از نوع خوش خیم هستند یا بدخیم. بهتر است به منظور انجام جراحیهای گردنی پزشکی را انتخاب کنید که دارای تخصص و تجربیات کافی در این زمینه باشد تا بتوانید با اطمینان خاطر عمل خود را به انجام برسانید.
هزینه برداشتن غدد لنفاوی گردن
به طور کلی هزینه پرداختی برای انجام عمل لندفادنکتومی گردن بستگی به عوامل مختلفی دارد. برای مثال میزان پیشرفت سرطان و روش جراحی بر روی این هزینه تاثیر گذار خواهد بود به منظور انجام این جراحی لازم است ابتدا جراح معاینات لازم را انجام داده و از او مشاوره بگیرید. هزینه این عمل در بیمارستانهای دولتی و خصوصی با یک دیگر متفاوت بوده و در اغلب مواقع میتوانید هزینه عمل جراحی برداشتن غدد لنفاوی گردن را از بیمه تکمیلی دریافت نمایید.