عفونت سینه که بیشتر در دوران شیردهی رخ میدهد، باعث التهاب و تورم پستانها میشود. عفونت پستان که به دلایل مختلفی برای بانوان اتفاق میافتد، باید حتما مورد بررسی توسط پزشک قرار بگیرند. گاهی این مشکل در اثر بیماری های دیگر پستان ایجاد میشود. برای شناخت دلایلی که موجب عفونت چرکی پستان میشود و این بیماری را تشدید میکند، تا انتهای این مقاله همراه ماه باشید.
عفونت چرکی سینه چگونه است؟
عفونت چرکی سینه ممکن است به دلیل ورود میکروبها به لبههای پوستی، سینه و همچنین ناهنجاری در عملکرد سیستم ایمنی بدن رخ دهد. این نوع عفونت معمولاً از طریق ضایعات پوستی مانند خراشها، زخمها یا جراحات به سینه وارد میشود. اگر پوست سینه آسیب دیده و لبههای آن آلوده شوند، باکتریها و ویروسها میتوانند وارد بدن شده و عفونت را ایجاد کنند.
علائم عفونت سینه
علائم عفونت پستان شامل درد، قرمزی و گرمی سینه میشود. این علائم ممکن است همراه با حساسیت و تورم، بدن درد، خستگی، بزرگ شدن سینه، تب و لرز، و آبسه باشند. به عبارتی دیگر، تودههای غیرسرطانی مانند آبسه اغلب حساس بوده و معمولاً در زیر پوست قابل تشخیص و حس کردن هستند.
اگر توده حساس در سینه پس از شیر دادن به نوزاد کوچکتر نشود، ترشح عفونت از نوک پستان، تب مداوم و عدم بهبود علائم طی 48 تا 72 ساعت پس از درمان، ممکن است نشانههایی باشند که به وجود عفونت جدیتر اشاره میکنند. لذا، این نشانههای را نباید نادیده گرفت و به پزشک معالج مراجعه کرد.
علل بروز عفونت سینه
1 تا 3 درصد از زنان شیرده مبتلا به ماستیت میشوند. علاوه بر شیردهی، علل دیگری مانند گرفتگی و تخلیه ناقص پستان، میتوانند به عفونت سینه منجر شوند. ماستیت مزمن در زنانی که دیگر شیرده نیستند هم رخ میدهد. در زنان یائسه، التهاب مزمن مجاری زیرنوکت همراه با عفونت پستان اتفاق میافتد.
تغییرات هورمونی نیز میتوانند باعث بسته شدن مجاری شیری توسط سلولهای مرده شوند. این بستگی مجاری باعث افزایش حساسیت سینه در برابر عفونت باکتریایی میشود. لازم به ذکر است بعد از درمان با آنتیبیوتیک، این بیماری ممکن است دوباره بروز کند.
از کجا عفونت پستان را تشخیص دهیم؟
عفونت پستان ممکن است با علایم و علائم مختلف دیده شود. برخی از این علایم عبارتند از:
- تورم، قرمزی و گرمی در منطقه پستان
- درد و احساس دردناک در سینه
- تغییر در شکل لخته پستانی و سفت شدن آن
- خروج مایعات غیرمعمول
- تغییر در رنگ پوست سطح پستان
- حساسیت پستان
- تغییر در حجم و شکل پستان
در صورتی که علائمی از این دست را تجربه میکنید، بایستی به پزشک خود مراجعه کنید. وی میتواند با بررسی شرایط، علایم شما را تشخیص داده و برنامه درمانی مناسب را به شما تجویز کند.
برای عفونت سینه به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
با مشاهده علائم مربوط به عفونت سینه میتوانید به بهترین جراح سینه در تهران مراجعه کنید تا پزشک با بررسی و معاینه شما، موارد لازم درمانی را اجرا کند.
روش های درمان عفونت چرکی سینه
با سونوگرافی ارتعاشات صوتی درونی پستان قابل تشخیص میشوند. فیزیوتراپیست از این ارتعاشات برای رفع انسداد و درمان استفاده میکند. عموما انجام دو تا سه جلسه درمانی میتواند تاثیر بسزایی در درمان بیماری داشته باشد. تحقیقات نشان میدهد که این درمان بیخطر برای بسیاری از زنان موثر است.
علاوه بر این، درمان ورم پستان عموما شامل مصرف آنتیبیوتیکها و تخلیه شیر از پستان است. در برخی موارد، ممکن است آبسه سینه ایجاد شود. برای درمان این آبسهها، تخلیه چرک از طریق جراحی یا با استفاده از سوزن (معمولا با راهنمایی اولتراسوند) پیشنهاد میشود.
آیا میتوان از عفونت چرکی پستان پیشگیری کرد؟
گاهی اوقات جلوگیری از عفونت سینه ممکن نیست. بعضی از زنان در برابر این بیماری حساستر هستند، به ویژه زنانی که برای اولین بار شیر میدهند. به طور کلی، برخی اقدامات میتوانند در پیشگیری از ابتلا به عفونت و التهاب پستان مؤثر باشند، از جمله:
- به صورت مساوی از هر دو سینه شیر دهید.
- سینهها را به طور کامل خالی کنید تا از گرفتگی و انسداد مجاری جلوگیری شود.
- از تکنیکهای درست شیردهی استفاده کنید تا از زخم شدن و ترک خوردن نوک سینهها جلوگیری شود.
- اجازه دهید نوک سینههای زخمی یا ترک خورده به خوبی در هوا خشک شوند.
- از کمبود آب در بدن با مصرف مایعات زیاد جلوگیری کنید.
- بهداشت، از جمله شستن دستها، تمیز کردن نوک سینهها و بهداشت نوزاد را به دقت رعایت کنید.
سخن پایانی
در این مقاله دانستید که ماستیت یک نوع عفونت است که برای تشخیص و درمان آن نیاز به مشاوره پزشکی و درمان دارویی دارید. در صورت ابتلا به عفونت پستان، ادامه شیردهی بسیار مهم است؛ زیرا کمک میکند تا فشار روی بافت سینه کاهش یابد و درمان آن را تسریع کند. اگر ادامه شیردهی در طی چند روز بهبودی را به همراه نداشت، بهتر است به یک جراح سینه متخصص مراجعه کرده و مشکل خود را با او مطرح کنید.