img-footer

غربالگری سرطان سینه

غربالگری سرطان سینه چیست و چه مواردی در آن مشخص خواهد شد؟ نحوه انجام این غربالگری ها چگونه است؟ آیا همه افراد باید غربالگری سرطان سینه را در طول زندگی خود انجام دهند؟ همانطور که مشخص است این غربالگری مرتبط با این بیماری بدخیم و مهم که باید حتما سریعا درمان شود، در ارتباط است. از این رو در این مقاله به این تکنیک تشخیصی و کمکی پرداخته ایم. 

غربالگری سرطان سینه چیست؟

غربالگری سرطان پستان به معنای بررسی وضعیت سلامت پستان در زنان قبل از بروز علائم یا نشانه‌های بیماری و یا سرطان سینه است. همه زنان باید توسط پزشک زنان و یا ماما در مورد بهترین روش های غربالگری برای حفظ سلامت خود مطلع شوند. هنگامی که در مورد مزایا و خطرات غربالگری به فرد بیمار اطلاعاتی داده شد، آنگاه به کمک پزشک تشخیص داده می شود که آیا غربالگری برای او لازم است یا خیر؟ و اگر چنین است، چه زمانی باید آن را انجام دهد.

اگرچه غربالگری سرطان سینه نمی تواند از سرطان سینه و التهاب سینه جلوگیری کند، اما می تواند به تشخیص زودهنگام سرطان سینه کمک کند، و این تشخیص به موقع فرایند درمان آن را آسان تر می نماید. در مورد اینکه کدام آزمایش های غربالگری سرطان سینه برای بیمار مناسب است و چه زمانی باید آنها را انجام دهد، لازم است حتما با پزشک متخصص مشاوره و صحبت شود.

غربالگری سرطان پستان

انواع روش های غربالگری سرطان سینه

رایج ترین آزمایش های تصویربرداری سینه در علم پزشکی ماموگرافی، سونوگرافی و ام آر آی سینه است. آزمایش‌های دیگری مانند سی‌تی اسکن، اسکن استخوان یا اسکن PET ممکن است گاهی برای کمک به تشخیص گسترش سرطان سینه انجام شود. انواع جدیدتری از تست‌ غربالگری سرطان سینه اکنون برای تصویربرداری سینه در حال پیشرفت علمی هستند.

1-ماموگرافی: این روش آزمایشی رایج ترین آزمایش غربالگری سرطان سینه است. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی MRI  ممکن است برای آن دسته از زنانی که احتمال درصد بالایی از خطر سرطان سینه را دارند به کار گرفته شود. اینکه آیا یک زنان باید از نظر سرطان سینه غربالگری شود ونیز انجام آزمایشات غربالگری برای هر فرد بیمار، بستگی به عوامل خاص و وضعیت و شرایط هر بیمار دارد.

2-سونوگرافی: سونوگرافی سینه آزمایشی است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویری از داخل سینه استفاده می کند. اسکنر اولتراسوند دارای یک کاوشگر است که امواج صوتی را منتشر می کند. کاوشگر کمی شبیه میکروفون است. امواج صوتی از بافت های سینه بیمار منعکس می شود و کاوشگر آنها را دریافت و ثبت می کند.

3-ام آر آی سینه: تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) پستان که به آن ام آر آی سینه نیز گفته می شود، آزمایشی است که برای کشف سرطان سینه استفاده می شود. همچنین در صورت وجود سایر مشکلات در پستان، می تواند به تشخیص درست سایر بیماری ها که منجر به سرطان سینه خواهند شد کمک کند. ام آر آی سینه در واقع از داخل سینه عکس می گیرد.

 در چه سنی باید غربالگری سرطان سینه انجام داد؟

غربالگری سرطان سینه یکی از مهمترین فرایند های پزشکی است که تاکید دارد زنانی که 50 الی 74 سال سن دارند و در معرض متوسط ​​خطر ابتلا به سرطان سینه هستند، به فاصله هر دو سال، یک بار باید ماموگرافی را انجام دهند. زنان 40 تا 49 ساله باید با پزشک خود در مورد زمان انجام ماموگرافی و فاصله دفعات آن صحبت کنند. نکته مهم در اینجا توجه به این مطلب است که زنان باید حتما هنگام تصمیم گیری برای شروع ماموگرافی قبل از 50 سالگی در خصوص مزایا و خطرات آزمایش های غربالگری اطلاعات کافی را داشته باشند.

غربالگری سرطان سینه با ماموگرافی امکان پذیر است؟

ماموگرافی درواقع یک عکس رادیوگرافی از پستان است. برای بسیاری از زنان، ماموگرافی بهترین راه برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه است، در ماموگرافی، مدت زمانی که بیمار برای انجام فرایند ماموگرافی و دریافت نتایج آن طی می کند کمتر بوده که این زمان کوتاه کمک می کند تا درمان آن آسان‌تر و سریع تر انجام شود. لذا غده سرطانی قبل از اینکه به اندازه ‌ای بزرگ باشد که معالجه را سخت کند، به سرعت از این طریق تشخیص داده می شود.

نکته مهم برای حفظ سلامت زنان و اطلاع از سلامتی پستان این است که انجام منظم ماموگرافی می تواند خطر مرگ ناشی از سرطان سینه را کاهش دهد.

مزایای غربالگری سرطان پستان

مزیت انجام تست غربالگری سرطان سینه این است که سرطان قبل از اینکه فرد علائمی از بیماری در خود داشته باشد به دنبال شناسایی و پیشگیری آن خواهد بود. آزمایش های غربالگری می تواند به یافتن سرطان در مراحل اولیه، قبل از ظاهر شدن علائم اصلی و زمینه ای کمک کند. زمانی که بافت غیرطبیعی یا سرطان در مراحل اولیه پیدا شود، ممکن است درمان یا معالجه آن آسان‌تر باشد، تا زمانی که علائم بطور ریشه ای بخواهند ظاهر شوند. در اینصورت سرطان ممکن است رشد کرده و گسترش یافته باشد و برگشتن سلامتی بیمار کمی سخت تر شده باشد.

غربالگری سرطان سینه موثرترین تست غربالگری است که امروزه برای یافتن سرطان سینه در اکثر زنان استفاده می شود. ماموگرافی غربالگری می‌تواند سرطان سینه را در مراحل اولیه تشخیص دهد، گاهی اوقات تا 10 سال قبل از اینکه علائم آن کاملا ظاهر و بارز شود از طریق غربالگری کانسر سینه تشخیص داده می شود.

خطرات غربالگری پستان

به طور کلی، ماموگرافی غربالگری حدود 1 مورد از هر 8 مورد از افرادی که مبتلا به سرطان سینه هستند را بخاطر عدم تشخیص درست از دست می دهد. همچنین ممکن است زنانی که سینه های متراکم دارند بیشتر احتمال داشته باشد که نتایج منفی و کاذبی از تست غربالگری سرطان سینه دریافت کنند. ماموگرافی منفی کاذب می‌تواند به زنان احساس امنیت کاذب بدهد، زیرا فکر می‌کنند سرطان سینه ندارند، در حالی که در واقع دارند اما محرز نشده است.

یکی دیگر از خطرات غربالگری پستان دریافت و نفوذ اشعه به بدن بیمار است. دستگاه های مدرن از دوزهای کم تشعشع برای گرفتن عکس‌های اشعه ایکس پستان با کیفیت تصویر بالا استفاده می‌کنند. طبق بررسیهای انجام شده و اعلام پزشکان متخصص، به طور متوسط دوز کل برای یک ماموگرافی معمولی با 2 مشاهده از هر پستان، حدود 0.4 میلی سیورت یا mSv می باشد. که در جای خود برای بدن فرد مضر است. اما در بسیاری از مواقع بخاطر تشخیص صحیح پزشک ضروری می داند که بیمار ضرر احتمالی دستگاه های غربالگری را بپذیرد.

نکات مهم غربالگری سرطان سینه

از جمله نکات مهم جهت انجام غربالگری سرطان سینه این است که:

  • هر فرد باید بین سنین 40 تا 44 به انجام ماموگرافی و تست های غربالگری به صورت منظم بپردازد.
  • پزشکان توصیه می کنند که زنان در سنین 45 تا 74 سال، به انجام ماموگرافی منظم  به صورت هر 2 سال یکبار بپردازند.
  • انجام منظم ماموگرافی می تواند مانع از رشد درصد مرگ و میر زنان ناشی از سرطان سینه باشد.
  • غربالگری سرطان سینه موجب می‌شود تا در صورت وجود این بیماری، تشخیص زودتر انجام شود و بیماری بدخیم در بدن شما پیشرفت نکند.

در صورت مشکوک بودن نتیجه غربالگری به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

مشاوره و انجام غربالگری سرطان پستان قطعا باید ابتدا نزد پزشک و متخصص زنان، و نیز به کمک مامو گرافی انجام شود. آنگاه پس از معاینات و انجام آزمایشات اولیه بیمار باید در صورت تشخیص سرطان نزد پزشک متخصص سرطان شناسی یا اصطلاحا آنکلوژیست رفته تا علاوه بر تشخیص درست بیماری، نسبت به درمان به هنگام و معالجه درست او اقدام نماید.

img-footer

دکتر محمد سراج

دکتر محمد سراج با سابقه چندین سال اعمال جراحی زیبایی و پیکرتراشی که با بیشترین میزان موفقیت و رضایتمندی مراجعین محترم همراه بوده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا