اندام های برجسته برای بانوان از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا تناسب را میان سایر اندام های بدن ایجاد میکند. همانطور که میدانید بدن تمامی پروتز هایی را که در بدن جای گذاری میشوند، به عنوان یک عضو خارجی تشخیص داده میدهد. اما در این میان ممکن است که پروتز سینه در بافت پستان جای گذاری شود و بافت اسکار فیبری در اطراف آن تشکیل شود که در این صورت کپسول بافتی را ایجاد میکند. در این مقاله در رابطه با کپسول پروتز سینه و انقباضات کپسولی پروتز سینه اطلاعاتی را در اختیارتان قرار میدهیم.
انقباض کپسولی در پروتز سینه به چه معناست؟
همانطور که ذکر شد احتمال این وجود دارد که مدتی بعد از قرارگیری پروتز در بافت سینه، یک کپسول بافتی ایجاد شود. این کپسول محافظتی گاها از جانب بدن به عنوان یک جسم خارجی تشخیص داده میشود. این نوع کپسول های بافتی گاهی نرم بوده و گاهی سفت هستند. حال در برخی موارد نادر مشاهده میشود که یک کپسول بافتی بسیار سخت در بافت سینه خانم ها بعد از پروتز ایجاد میشود که فشار زیادی به ایمپلنت وارد میکنند. اینگونه فشار ها از جانب کپسول پروتز را به عنوان انقباض کپسولی میشناسند. این نوع کپسول ها معمولا درد مزمن و کمی انحراف شکل سینه را به همراه دارند.
چرا انقباض کپسولی در سینه اتفاق میافتد؟
دلیل ایجاد کپسول های پروتز سینه متفاوت هستند و برخی از آن ها نقش مهمی در پیدایش این مسئله دارد. درواقع شما باید این را دبانید که بدن انسان بسیار هوشمندانه عمل میکند و به راحتی تشخیص میدهد که چه زمانی باید کپسول پروتز را به عنوان یک جسم خارجی بشناسد. به طور کلی باید تا الان متوجه شده باشید که کپسول های پروتز سینه برای نگهداری اولیه آن ها ایجاد میشوند و به طور طبیعی مشکل محسوب نمیشوند اما در شرایط استثنایی با عنوان یک مشکل شناخته میشوند.
در صورت یکه کپسول پروتز سینه بسیار ضخیم یا سفت شود و یا ایمپانت را در حالت فشرده قرار دهد، بنابراین باید مورد بررسی توسط بهترین جراح سینه قرار بگیرد. انقباضات کپسولی باید حتما مورد توجه قرار بگیرند زیرا در طولانی مدت به ایمپلنت آُیب وارد میکنند و همچنین درد و ناخوشی و سفتی بافت سینه را برای افراد به همراه دارند.
چه زمانی انقباض کپسولی پروتز سینه اتفاق میافتد؟
انقباض کپوسلی در هر زمان بعد از قرار گیری پروتز سینه و یا انواع ایمپانت های سینه قابل رخ دادن است. محدوده زمانی ایجاد آن ها معمولا پس از 12 ماه بعد از جراحی است.
آیا میتوان از انقباض کپسولی پروتز سینه جلوگیری کرد؟
در اینجا باید بدانید که انقباض کپسولی در افرادی که ایمپلنت سینه خود را زیر بافت های عضلانی قرار میدهند، کمتر احتمال ایجاد دارد و در مقایسه افرادی که پروتز خود را بالای عضله قرار میدهند، بیشتر به این مسئله دچار میشوند. شما باید برای اینکه از بروز همچین انقباضاتی جلوگیری نید، از بافت پروتز و سینه های خود بعد از جراحی به شدت مراقبت کنید و از برخورد ضربه های ناگهانی با این بافت ها پیشگیری کنید.
انقباض کپسولی چگونه تشخیص داده میشود؟
ابتدا برای تشخیص این مسئله از معاینات بالینی استفاده میکنند و سپس از روش های تصویر برداری برای بررسی های بیشتر و پیرفته تر کمک میگیرند. گاهی در برخی افراد انقباضات کپسولی با پارگی ایمپلنت سینه یا ترکیدن پروتز سینه همراه است.
انواع کپسول های پروتز سینه
- درجه 1: بافت سینه نرم و طبیعی است و کپسول انعطاف پذیر در ناحیه وجود دارد.
- درجه 2: بافت سینه طبیعی به نظر میرسد اما با لمس آن متوجه میشوید که تا حدودی سخت است.
- درجه 3: بافت سینه سفت و دارای مقداری انحراف ناشی از انقباض است.
- درجه 4: بافت سینه سفت و دارای انحراف ناشی از انقاض کپسولی و همراه با درد و ناخوشی است.
انقباض کپسولی پروتز سینه چگونه درمان میشود؟
به طور کلی جراح سینه دو نوع درمان غیر جراحی و درمان با جراحی را میتواند برای این موضوع پیش بگیرد. عبارتند از:
روش های غیر جراحی درمان
این روش های معمولا برای انقباضات شدید کاربردی ندارند و معمولا با امواج صوتی بررسی و بهبود مییابند. بهتر است که برای انتخاب روش درمانی حتما از جراح پروتز سینه خود کمک بگیرید.
روش های جراحی درمان
کپسولوتومی
طی کپسولوتومی، پروتز و کپسول بافت اطراف را برداشته و یک ایمپلنت جدید را جایگزین قبلی میکنند. ایمپلنت جدید را در ورقه ای از ماتریکس پوستی قرار میدهند که این ماده خو لایه محافظتی ایجاد میکند و کپسول جدیدی نیز به مرور زمان ایجاد میشود.
کپسولوتومی باز
طی این روش، برش های کوچکی، کپسول اطراف ایمپلنت را باز میکنند و حتی گاهی مقداری از آن را برمیدارند. این امر به این دلیل انجام میشود که با برداشته شدن مقداری از کپسول، فضای بیشتری برای ایمپلنت موجود، ایجاد شود و فشار بر آن وارد نشود. در صورتی که جراح نیاز ببیند، ایمپلنت جدید جایگزین میشود.
بازسازی اتولوگ
این روش کاملا تهاجمی بوده و طی آن ایمپلنت برداشته و سینه را با یک فلپ بافت از ناحیه دیگری از بدن مانند شکم، پیوند میدهند.