کیست سینه در زنان یکی از مشکلاتی است که امروزه بسیار رواج پیدا کرده است. این عارضه گاه خوش خیم و گاه بدخیم است، که هر یک از آن ها علائم مخصوص به خود را دارند. انواع مختلفی از کیست های سینه تشخیص داده شده اند و بر اساس اندازه ای که دارند، در طبقات مختلف قرار میگیرند. این کیستها به روشهای مختلف درمان میشوند و از راههای گوناگونی هم تشخیص داده می شود. در این مقاله در رابطه با انواع کیست سینه در بانوان و تفاوت آن ها با تومور های سینه صحبت خواهیم کرد.
کیست سینه چیست؟
کیست سینه در زنان کیسه ای پر از مایع است که در نواحی مختلف سینه رشد میکند. کیستهایی که در سینه رشد دارند، اغلب خوشخیم هستند و کیست سرطانی به شمار نمیآیند. این کیستها تا زمانی که دردناک یا آزار دهنده نباشند، نیاز به درمان ندارند که البته این مورد را باید حتما بهترین جراح سینه تشخیص دهد. کیست پستان اصلی ترین دلیل برای ایجاد توده های بزرگ در پستان است. این اتفاق برای خانم ها در هر رده سنی نیز ممکن است که پیش آید و حتی خانمهای یائسه نیز ممکن است به این کیستها مبتلا شوند.
انواع کیست سینه
با توجه به ابعادی که یک کیست در سینه دارد، آن ها را به انواع مختلفی تقسیم میکنند:
- میکروکیست: میکروکیستها اندازه ای بسیار کوچک دارند و بعد از این که یک فرد آزمایشات تشخیصی را انجام داد، مشخص میشوند. عموما پزشکان برای تشخیص این نوع از کیستها از ماموگرافی یا سونوگرافی کمک میگیرند.
- ماکروکیست: ماکروکیستها دارای قطری بین ۲/۵ تا ۵ سانت هستند و اندازه آنها بزرگ است. زمانی که شما به سینه خود دست بزنید، این کیستها را احساس خواهید کرد. ماکروکیست میتواند به بافت سینه فشار زیادی وارد کند و همین فشار باعث ایجاد درد های آزار دهنده در سینه باشد.
- کیست کمپلکس: کیستهای کمپلکس نیز ابعاد بزرگی دارند و به راحتی لمس میشوند. این کیستها دیواره ضخیم دارند و خطر جدی به وجود نمیآورند، اما باید درمان شوند. معمولا با نمونه برداری از سینه این کیست ها مشخص میشوند.
علائم کیست سینه
کیستهای سینه ممکن است گاهی در هر دو سینه هم دیده شوند اما اغلب در یک سینه این تودهها به وجود میآیند. برای تشخیص آنها، پزشک ابتدا به علائمی که یک بیمار دارد توجه میکند. برخی از مهمترین علائم برای تشخیص این تودهها عبارتند از:
تورم یا درد شدید در سینه که موجب تحریک پذیر بودن سینه میشوند.
ترشحات موجود در نوک سینه که به رنگهای زرد و قهوهای خود را نشان میدهند.
افزایش حساسیت سینه در طول دوران ماهیانه و بزرگتر شدن اندازه کیست
وجود تودههای گرد یا بیضه شکل در نوک سینه و اطراف سینه که لبه مجزا دارند و راحت هم حرکت میکنند.
روشهای درمان کیست سینه
بلافاصله پس از این که متوجه علائم وجود کیست سینه شدید، باید برای معاینات اولیه به بهترین جراح پستان در تهران مراجعه کنید. لازم است که با راهکارهای درمان این مشکل آشنایی پیدا کنید و اگر با کیست در سینه مواجه شدید، آن را سریعا از بین ببرید. مهمترین این راهکارها و روشها عبارتند از:
آسپراسیون با سوزن:
اگر پزشک طبق آزمایشات انجام شده تشخیص دهد که میتوان تمام مایعات موجود در کیست را از بدن خارج کرد، این روش درمان به کار گرفته میشود. در این روش، سوزنی ظریف و نازک وارد بافت سینه شده و مایع داخل کیست را خارج میکند. این روش به دلیل این که ممکن است باعث عود کردن کیست بشود، چندان مورد پسند پزشکان نیست. با این حال، بیماران میتوانند برای از بین بردن یا کوچک کردن کیست خود این روش را به کار بگیرند.
هورمون درمانی:
روش دیگر جهت درمان برای درمان کیست سینه، هورمون درمانی است. در این روش از قرصهای بارداری که میتوانند هورمونها را تنظیم کنند و کیست را از بین ببرند استفاده میشود. البته عوارض این گونه از روشها که با دارو و مواد شیمیایی انجام میشوند، نسبت به سایر روشها بیشتر است. با این حال خیلی از پزشکان این روش را روشی موثر در پیشگیری یا درمان کیستها و تودههای سینه میدانند.
جراحی سینه:
آخرین تکنیک درمان این کیستها، جراحی سینه است. در جراحی سینه بافت کیست از سینه خارج شده و محل برش خورده بخیه زده میشود. این روش میتواند موثرترین روش برطرف کردن توده سینه باشد.
تشخیص کیست سینه چگونه است؟
امروزه با پیشرفت علم پزشکی روشهای متعددی برای تشخیص این کیستها به وجود آمدهاند. برخی از مهمترین آنها برای تصویر برداری و تشخیص کیست سینه عبارتند از:
- معاینه فیزیکی توسط پزشک
- سونوگرافی
- ماموگرافی
- نمونه برداری از مایعات سینه
- خودآزمایی بیمار
- بیوپسی
از کجا بفهمیم کیست سینه بدخیم دارید؟
همان طور که گفتیم، کیستهای سینه تا ۸۰ درصد خوشخیم هستند. این کیستها در سینه حرکت میکنند و محل قرار گیری آنها ثابت نیست. اما در بیست درصد موارد ممکن است توده سینه شما بدخیم باشد. کیستهای بدخیم سینه از نوع سرطان هستند و خود به دو نوع مختلف تقسیم میشوند. در نوع اول که کیست داکتال است، سرطان سینه در نوک سینه واقع شده و دیوارههای سینه را هدف قرار میدهد. سپس به تمامی بافتهای سینه حمله ور شده و به آن آسیب میرساند.
نوع دیگر، سرطان لوبولار سینه است که نادر میباشد. در غدد شیر این سرطان ایجاد شده و از آن جا به کل بدن دست پیدا میکند. زمانی که در واژن درد احساس شود، غدد زیر بغل بزرگ شوند، نوک سینه حالت چروکیده و پوسته پوسته پیدا کند و رگ روی پستان دیده شود، احتمالا شما به کیستهای سرطانی در سینه مبتلا شدهاید. اگر وزنتان به طرز فجیعی کاهش یابد و توده سینه بزرگتر شود، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
تفاوت کیست و تومور سینه در چیست؟
کیستها و تومورها هر دو عارضههایی هستند که در سینه به وجود آمده و عملکرد این بخش از بدن را با اختلال مواجه میکنند. این عارضهها از نظر ظاهر کاملا به هم شباهت دارند اما دلایل اصلی ایجاد آنها با هم متفاوت است. کیست سینه همان کیسههای کوچکی هستند که به مرور زمان با آب، هوا یا سایر مایعات پر شدهاند. اما تومورها بر اثر رشد غیر طبیعی سلولهای بدن ایجاد میشوند و سرطان را به وجود میآورند.
تومورها معمولا سفت بوده و در هر نقطهای از بدن هم رشد میکنند. تومورها دو نوع خوشخیم و بدخیم دارند. تومورهای خوشخیم انتشار زیادی در بدن ندارند و به بدن آسیب چندانی نمیزنند. اما تومور بدخیم سریعا رشد کرده و عملکرد کلی بدن را با اختلال مواجه میکند. برای تشخیص کیستها باید فرد تصویر برداری انجام دهد چرا که با چشم غیر مصلح نمیتوان آن را تشخیص داد.